MALI ZNANSTVENICI S PRODUŽENOG BORAVKA

BICIKLOM UZ RIJEKU MURU
13. listopada 2023.
ŠKOLA, OPĆINA I POLICIJA U AKCIJI „SIGURNIJI UČENICI NA CESTI“
16. listopada 2023.

MALI ZNANSTVENICI S PRODUŽENOG BORAVKA

Učenici produženog boravka proveli su eksperiment. Izradili su model vulkana i njegovu erupciju. Prvo smo naučili što je vulkan te upoznali njegov oblik i komponente. Eksperiment smo napravili u školskom pješčaniku.

Provođenje eksperimenta:

Učenici su podijeljeni u 3 skupine. Svaka skupina formirala je vulkanski stožac od pijeska i vode, no različitih veličina. Na vrhu stošca ugradili smo plastičnu čašu, koja je u ulozi magmatskog ognjišta, kanala i kratera.

Prva skupina stavila je 200 g sode bikarbone i 3 dcl octa u plastičnu čašu. Miješanjem sode bikarbone i octa stvara se ugljikov dioksid te pjena koja poput lave izlazi iz vulkana. Druga skupina ponovila je postupak, ali na puno manjem vulkanskom stošcu. Treća skupina koristila je prašak za pecivo umjesto sode bikarbone. Erupcija je bila puno manja, tek da se lava jedva prelila iz kratera.

Promatrajući sve tri erupcije učenici su zaključili da postoje razlike u veličini vulkana, silini erupcija te djelovanju na okoliš. Ovakvo stečeno znanje učenicima stvara jasniju predodžbu i razumijevanje prirodnih fenomena.

Učiteljica Monika Levačić

 

Webmail
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja. Politika privatnosti.
Politika privatnosti