RUŽA MEĐIMURSKA – 9. SUSRET MLADIH MEĐIMURSKIH UMJETNIKA

U petak 28.4. provodimo integriranu projektnu nastavu Tradicijski dan
26. travnja 2023.
Skupljali smo staru odjeću u suradnji s Humana novom
3. svibnja 2023.

RUŽA MEĐIMURSKA – 9. SUSRET MLADIH MEĐIMURSKIH UMJETNIKA

U ponedjeljak 24. travnja 2023. godine u Donjem Vidovcu održan je deveti Susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža Međimurska“. Susret je i ove godine bio dio obilježavanja Dana Međimurske županije. U projektu, koji provodi III.osnovna škola Čakovec, kao suorganizator ove godine sudjelovala je i Osnovna škola Sveti Martin na Muri s obzirom na povezanost Svetog Martina na Muri s ovogodišnjom temom projekta „Međimurskim rijekama splavi plove“.

Na rijeci Muri skelarstvo i mlinovi na vodi u prošlosti su imali veliki značaj za ovaj kraj. Skelari su prevozili stoku, urod ili kola s jedne strane obale rijeke na drugu. Skele i skelari imali su važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. Danas skelari uglavnom prevoze turiste. Projekt „Ruža međimurska“ nastoji povijest i baštinu Međimurja othrvati zaboravu.

U sklopu projekta učenici Novinarsko-medijske grupe III. osnovne škole Čakovec uz vodstvo Tihane Preksavec te Dražena Ružića posjetili su našu školu, istražili povijesne podatke o skelama i skelarima, posjetili su mlin na vodi, skelu i kod skelara saznali što sve jedna skela mora imati i što sve skelar mora znati.

Objavljen je  i likovno-literarni natječaj na temu skelara, život uz Muru i Dravu u koji su se uključili i naši učenici.

Na devetom Susretu mladih međimurskih umjetnika „Ruža Međimurska“ u Donjem Vidovcu najbolji likovni i literarni radovi  su pročitani i nagrađeni. Najbolji literarni rad u kategoriji viših razreda bio je rad Vincenta Rafaela Novaka (7. razred) „Tak i tak povejda moja mamica“. Zahvalnicu za literarni rad primila je i Hana Mezga Hrženjak (4. razred) te Tea Jakopić (7. razred).

Osnovna škola Sveti Martin na Muri u programu je sudjelovala s scenskom igrom učenika viših razreda „ Priča o kaju“ voditeljice Anđelke Klemenčić.  Pod vodstvom učiteljice Marije Kraševac Sakač pjesmu „Vuprem oči“  otpjevala je Chriztel Aceveda Renae i svojom izvedbom oduševila sve sudionike susreta. U ulozi suvoditelja odlično se snašao učenik 4. razreda Mateo Colar.

Učenička zadruga „Tinček“, koju vode Ksenija Perčić i Maja Goričanec, sa učenicima Emom Podgorelec, Hanom Mezga Hrženjak i Rašperger Nikom, predstavili su svoje proizvode.

Ovaj projekt čuva naš kaj, našu baštinu, našu povijest od zaborava i pokazuje mladim naraštajima da je to veliko bogatstvo kojega se ne smijemo odreći, već ga čuvati i s ponosom isticati.

Webmail
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja. Politika privatnosti.
Politika privatnosti