Suradnjom škole i vrtića do uspješnijeg odgoja i obrazovanja

POVRATAK NA NASTAVU U PONEDJELJAK 27.2.
22. veljače 2023.
RUKOMETAŠI OSVOJILI 2. MJESTO U ŽUPANIJI
3. ožujka 2023.

Suradnjom škole i vrtića do uspješnijeg odgoja i obrazovanja

U ponedjeljak i utorak, 20. i 21. veljače u Stubičkim Toplicama održan je dvodnevni stručno znanstveni skup Zajedno vrtići i škole. Skup na temu Suradnja vrtića i škola u međusobnom radu i jačanju podrške u sustavu, organizirali su Inicijativa ZVIS i Hrvatska zajednica osnovnih škola uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Krapinsko – zagorske županije. Skup je bio namijenjen odgojiteljima predškolske djece, učiteljima razredne nastave, stručnim suradnicima, ravnateljima vrtića i osnovnih škola te predstavnicima osnivača odgojno-obrazovnih ustanova.

U svrhu poboljšanja i daljnjeg razvijanja postojećih partnerskih odnosa između osnovne škole i ustanova za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a sve s ciljem razvijanja fluidne tranzicije djece iz dječjeg vrtića u osnovnu školu, pedagoginja škole Petra Tomšić u suradnji s odgojiteljicama Claudiom Baumgartner i Isabelom Lisjak iz Dječjeg vrtića Smješko, prisustvovala je prvom stručno znanstvenom skupu čija je svrha osnažiti odgojno-obrazovne djelatnike za razvijanje i nadograđivanje aktivne i učinkovite suradnje između ustanova na odgojno-obrazovnoj vertikali. Usmjerenost prema kvaliteti osiguravanja kontinuiteta u postupcima prijelaza iz jedne u drugu odgojnu-obrazovnu zajednicu, od svih čimbenika u odgojno-obrazovnom procesu zahtijeva kontinuiranu stručnu refleksiju – samovrednovanje i djelovanje u smjeru unaprjeđenja kvalitete pojedinih segmenata i ustanove u cijelosti. Obogaćene novim znanjima i iskustvima cilj je sudionica seminara i dalje nadograđivati postojeće partnerske odnose između ustanova. Sustavnim i kontinuiranim refleksivnim razvojem osobne odgojno-obrazovne prakse i daljnjim stručnim usavršavanjem potrebno je kontinuirano poticati zajedničku kompetentnost u svim područjima kako bi time stvorili uvjete za implementaciju suvremenih znanstvenih spoznaja u odgojno-obrazovnu praksu.

Važnost suvremenih strategija ostvarivanja partnerstva i suradnje u odgojno-obrazovnoj vertikali naglašene su u ključnim odgojno-obrazovnim dokumentima Republike Hrvatske. Tendencija ostvarivanja suradnje istaknuta je u Nacionalnom kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje te Nacionalnom kurikulum za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, gdje oba dokumenta spominju opravdanost suradnje i potrebu uspostave kontinuiteta između ustanova. Kao što to navodi docentica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesorica Adrijana Višnjić Jevtić, ujedno i jedna od izlagača na stručno znanstvenom skupu, kontinuitet u obrazovanju je jedno od temeljnih prava djeteta, izravno utječe na djetetovu dobrobit kao i dobrobit svih uključenih aktera, a ujedno je odraz kvalitete odgoja i obrazovanja ustanova. Profesorica potvrđuje kako je naš pedagoški imperativ interdisciplinarno se povezivati, inicirati i realizirati kvalitetne preventivne programe suradnje i podrške s ciljem ublažavanja posljedica tranzicije.

Dva dana zajedničkog rada, razmjene znanja i iskustva putem vrhunskih izlaganja i vrijednih prikaza dobre prakse svima su dala vjetar u leđa te entuzijazam za provedbu odgojno-obrazovnih promjena, neprestano inoviranje rada i hvatanje koraka s najsuvremenijim pristupima u odgoju i obrazovanju. Pedagoške rasprave doprinijele su interdisciplinarnom povezivanju stručnjaka, teorijskom i praktičnom promišljanju kvalitetne suradnje. Stručno znanstveni skup je još jedan korak na putu realizacije učinkovitih preventivnih programa i osnaživanju partnerstva između ustanova.

Petra Tomšić, pedagoginja

Webmail
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja. Politika privatnosti.
Politika privatnosti