SVJETSKI DAN UČITELJA – 5. listopada

ŠKOLA ASTRONOMIJE NA ŠKOLSKOM IGRALIŠTU
3. listopada 2023.
Sportski kutak u 4.b
9. listopada 2023.

SVJETSKI DAN UČITELJA – 5. listopada

Citiranje: Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021.

učitelj, osoba koja nekoga nečemu poučava ili vodi u odrastanju; stručna osoba osposobljena za rad u školi. U Hrvatskoj naziv učitelja imaju djelatnici u osnovnom obrazovanju, dok oni u srednjem nose naziv → nastavnika. Svoje profesionalne kvalifikacije stječu na odgovarajućim visokim učilištima, odn. učiteljskim i nastavničkim fakultetima, ali i drugim fakultetima na kojima se uza struku (npr. fizičar, kemičar, biolog, geograf) dodatno osposobljuju i stječu kompetencije za izvođenje nastave. Od učitelja se očekuje visoka razina humanosti i osobne kulture, motiviranosti, stručne i opće izobrazbe, zrela osobnost, orijentacija na trajno učenje i usavršavanje, vladanje komunikacijskim, organizacijskim i voditeljskim vještinama, poznavanje suvremenih medija, informatička pismenost. Suvremeni je učitelj organizator i voditelj nastavnoga procesa (razredni menadžer), mentor, poticatelj, partner u učenju. Njegova je primarna uloga da učenicima pomaže u razvoju njihovih fizičkih i psihičkih potencijala, stvarajući povoljne prilike za učenje i individualno napredovanje. U suvremenoj se nastavi znatna pozornost posvećuje suradnji učitelja s radnom okolinom i roditeljima, u što se uključuje i dodatna stručna pomoć.

 

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Taj je dan prigoda da se naglasi i istakne važnost učiteljskog rada i utjecaja na razvoj učenika, zajednica i društva u cjelini.

Sretan dan učiteljima diljem Hrvatske i svijeta!

Ravnateljica

Webmail
gdpr-image
Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja. Politika privatnosti.
Politika privatnosti